Social Media Buttons

Pages

Η επίδραση αστικών πράσινων χώρων στην ευεξία των κατοίκων της πόλης!

Μαρ 1, 2025 0 comments


 

Αστικά πάρκα, μικρά άλση, δέντρα στα πεζοδρόμια και φυτά στις παιδικές χαρές που παίζουν οι μικροί μας φίλοι! 

Πόσοι απο εμάς δεν προτίμησαν να κάνουν μια διαδρομή μέσα από ένα πάρκο, ή να καθήσουν σε ένα παγκάκι κάτω από τον ίσκιο ενός δέντρου.... 

Επίσης πολλοί που δουλεύουν μέσω των υπολογιστών τους, μπορούν μια ηλιόλουστη μέρα να μετατρέψουν ένα κοντινό παρκο σε χώρο εργασίας.

Άραγε πως επιδρούν οι πράσινοι χώροι της πόλης στην υγεία των πολιτών της;

🌳💚Η πρασινάδα στις σχολικές εγκαταστάσεις μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαθητών. Σύμφωνα με έρευνα τα φυτά στο χώρο των σχολικών συγκροτημάτων συμβάλλουν στην ανακούφιση των μαθητών από το stress, και κατ΄επέκταση στη βελτίωση της πνευματικής τους υγείας.

🌳💚Οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες, γίνονται περισσότερο αισθητές στις πόλεις. Η βλάστηση μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο μετριάζοντας την υψηλή θερμότητα και να μειώσει τις βλαπτικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών στο πληθυσμό.  

 🌳💚Δεν είναι τυχαία η έκφραση ότι τα πάρκα και γενικότερα το πράσινο αποτελούν τους  «πνεύμονες της πόλης» αφού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο καθαρισμό του αέρα. Σύμφωνα με μελέτες οι ρύποι κάθονται στην επιφάνεια των φύλλων με αποτέλεσμα λιγότερα βλαπτικα σωματίδια στον αέρα που αναπνέουμε. Συνεπώς   προστατεύουν τους πνεύμονές μας και λειτουργούν σαν ασπίδα που αποτρέπει την ανάπτυξη αναπνευστικών ασθενειών.

🌳💚 Οι πράσινοι χώροι της πόλης, προστατεύουν την υγεία και της τρίτης ηλικίας. Ένας περίπατος στο κοντινό πάρκο αποτελεί αφορμή για κουβέντα, ήπια άσκηση και κοινωνικοποιήση. Σημαντικές παραμέτρους για την αποτροπή εμφάνισης κατάθλιψης και άνοιας.

🌳💚Μειώνει την ηχορύπανση. Στο σύγχρονο κόσμο, λόγω των αυξανόμενων υποχρεώσεων (κοινωνικές, οικονομικές κλπ) αδυνατούμε να επισκεφτούμε την εξοχή συχνά και να αποκομίσουμε τα οφέλη της. 

Οι φυσικοί ήχοι (κελάισμα πουλιών) που συνήθως πρωταγωνιστούν στα δάση, προάγουν την ψυχική υγεία, ενω οι τεχνητοί (κινητήρες αυτοκινήτων, κόρνες, θόρυβοι από εξωτερικά μηχανήματα κλιματιστικών μονάδων κλπ) μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές στον ύπνο, πονοκεφάλους, να πυροδοτήσουν συμπτώματα που σχετίζονται με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος (αύξηση της αρτηριακής πίεσης), μειωμένη πνευματική απόδοση, αύξηση της νευρικότητας.

 Εφόσον είμαστε δέσμιοι της πολύβουης καθημερινότητας και δε βρίσκεται συχνά ο χρόνος για να επισκεφτούμε τέτοιους χώρους εκτός πόλης, γιατί να μην τους δημιουργήσουμε. 

 🌳💚Οι πράσινοι χώροι παίζουν σημαντικό αισθητικό ρόλο. Ο λόγος είναι ότι βελτιώνεται η εικόνα των χώρων που μένουμε, που εργαζόμαστε, που αθλούμαστε και που κινούμαστε γενικότερα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια οπτική ξεκούραση ή ανακούφιση των ματιών μας και από την πολύωρη χρήση των υπολογιστών.

Ολα αυτά ανεβάζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις και έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία μικρών και μεγάλων.

 Καλή ψυχολογία, καλή υγεία και καλή σκέψη!

Και για να έχει διάρκεια η θετική επίδραση, καλό είναι να υπάρχει φροντίδα για τη  συντήρηση και καθαριότητα, έλεγχο των καθισμάτων (παγκάκια στα πάρκα), καλό φωτισμό και μια μελέτη για την φύτευση δέντρων και φυτών με όσο το δυνατόν λιγότερη επίδραση σε άτομα με αλλεργίες.

Σύνταξη άρθρου Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer

Βιβλιογραφία

*Akpinar, A. (2016b). How is high school greenness related to students’ restoration and health? Urban Forestry & Urban Greening, 16: 1-8.

*Klemm W, Heusinkveld BG, Lenzholzer S, van Hove B (2015b) Street greenery and its physical and psychological impact on thermal comfort. Landsc Urban Plan 138:87–98

*https://www.eea.europa.eu/el/articles/i-ichorypansi-apotelei-meizon-problima

*Kweon, B.S., Sullivan, W. and Wiley, A. (1998). Green Common Spaces and the Social Integration of Inner-City Older Adults, Environment and Behavior

*Alexandru Gavrilidis, A., Ciocănea, C.M., Niţă, M.R., Andreea Onose, D. and Năstase, I.I. (2016). Urban Landscape Quality Index – Planning Tool for Evaluating Urban Landscapes and Improving the Quality of Life, Procedia Environmental Sciences

*Xing and Brimblecombe  Trees and parks as “the lungs of cities”
December 2019 Urban Forestry & Urban Greening 

 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Εύκολη μαρμελάδα φράουλα!🍓

Φράουλες... το φρούτο που μας χτυπάει το καμπανάκι ότι έφτασε η άνοιξη. Τι πι…

Η ταυτότητα του εμφιαλωμένου νερού

Τα εμφιαλωμένα νερά διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: • Φυσικά μεταλλικά νερά • Ν…

Μελεκούνι...το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου και η θρεπτική του αξία!

φωτο: culture.gov.gr. Παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά με νησιώτικο άρωμα! …

Πασχαλινά γλυκά, συμβολισμός και θερμίδες!

Η γαστρονομική παράδοση θέλει τσουρέκι και κουλουράκια τις ημέρες του Πάσχα. Δ…

Ανοιξιάτικη κόπωση και αντιμετώπιση

🌷 Α ισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο;   🌷 Δυσκολεύεστε να προσ…

Νηστεία και σίδηρος

Περιεκτικότητα τροφίμων φυτικής προέλευσης σε σίδηρο   Όσπρια (μαγειρεμένα)…

Ανοιξιάτικο πικνίκ! Η προετοιμασία των τροφίμων και το όφελος από τις ανοιξιάτικες αποδράσεις!

Τι εικόνες σου έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης  πικνίκ; Σκηνικό φύση…

Θρεπτικές προτάσεις πρωινού για όσους βιάζονται!

👪👫 🍓Breakfast Time🍓 ☕🍔🥛  Η πρωινή βιασύνη για να προλάβουμε τις υποχρεώσε…

6 κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο γρήγορα!

Μια καλή μέρα ξεκινάει μετά από έναν καλό ύπνο. Και αυτό είναι εμφανές στο πρ…

Διάσημα ελληνικά φαγητά που αγαπούν όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα!

Όποιος επισκέπτεται ένα καινούριο τόπο δεν παραλείπει να γευτεί τις τοπικές λ…