Χαμομήλι, ένα βότανο που σχεδόν δε λείπει από κανένα σπίτι σήμερα.
Η αναζήτηση φυσικών λύσεων σε θέματα υγείας, έχει φέρει στο προσκήνιο βότανα που τα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα, βασιζόμενοι στην καταγραφή των ιδιοτήτων τους, κατόπιν παρατήρησης. Ένα από αυτά είναι και το χαμομήλι.
Όντας αντικείμενο της σύγχρονης έρευνας, έχει φανεί η θεραπευτική και ευεργετική του δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό σε διάφορες παθήσεις!
Για να δούμε ποιες είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες και πως μπορούμε να το πιούμε
🌼 Όταν η αυπνία χτυπάει τη πόρτα μας, δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε να πιούμε μια κούπα χαμομήλι, μισή με μια ώρα πριν ξαπλώσουμε.Όταν η αυπνία προέρχεται από ένα υπερδραστήριο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, τα φλαβονοειδή του χαμομηλιού θα μας βοηθήσουν να βυθιστούμε σε ένα ποιοτικό ύπνο. Έτσι θα ξεκουραστεί και το μυαλό και το σώμα.
🌼Αν έχουμε ενοχλήσεις στο στομάχι είτε γιατί μας ταλαιπωρεί το εντεράκι μας (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) είτε γιατί καταναλώσαμε ένα γεύμα που μας προκάλεσε φουσκωμα και αέρια, δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε μια κούπα χαμομήλι. Θα βοηθήσει στην αποβολή αερίων και στην καλύτερη πέψη με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση.
🌼Μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα που ταλαιπωρείται τις δύσκολες μέρες του μήνα (έμμηνος ρύση) από πονοκεφαλο, ευερεθιστικότητα και αυπνία. Αποτελεί ένα φυσικό βοήθημα χωρίς παρενέργειες.
🌼θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση. Η καθημερινότητα μας, γέμισε στρεσογόνους παράγοντες (γρήγοροι ρυθμοί, κίνηση στο δρόμο, deadlines, εργασιακό αγχος). Το ρόφημα χαμομηλιου θα μας ηρεμήσει, γιατί έχει αντιφλεγμονώδεις, χαλαρωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θα χαμηλώσει την ανεβασμένη πίεση.
🌼Η συχνή κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν παλεύει με ιούς που προκαλούν κρυολογήματα, ιώσεις ή και λοιμώξεις.
🌼Μπορεί να αποτρέψει των πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτες, το χαμομήλι περιέχει υψηλές ποσότητες συστατικών με αντικαρκινικές ιδιότητες.
🌼Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χαμομηλιού, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης και στην προφύλαξη από τις επιπλοκές που εμφανίζει ο Σακχαρώδης Διαβήτης (πχ αυξημένα τριγλυκερίδια, χοληστερόλη κ.α).
🌼Μπορεί να δώσει λάμψη στην επιδερμίδα όταν το χρησιμοποιούμε εξωτερικά. Συγκεκριμένα, το έγχυμα χαμομηλιού μπορεί να ανακουφίσει ένα ερεθισμένο σημείο, να το ενυδατώσει και να το αφήσει απαλό.
Πως το φτιάχνουμε
Βράζουμε νερό. Χύνουμε το βρασμένο νερό σε μια κεραμική ή γυάλινη κούπα και ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού. Ανακατεύουμε, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν θέλουμε να το γλυκάνουμε, περιμένουμε να φτάσει σε θερμοκρασία ανεκτή για να το πιούμε και προσθέτουμε λίγο μέλι. Ο λόγος που το φτιάχνουμε έτσι είναι γιατί δε θέλουμε να μειωθεί η θρεπτική του αξία!
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το χαμομήλι είναι ένα βότανο με αναγνωρισμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό όμως που πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας είναι ότι ακόμη και αν πρόκειται για ένα ρόφημα που προέρχεται από το φυτικό βασίλειο δεν κάνουμε κατάχρηση. Πίνουμε χωρίς να υπερβαίνουμε τις ενδεδειγμένες ποσότητες.
Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας /Nutrition writer
Βιβλιογραφία
Sah A, Naseef PP, Kuruniyan MS, Jain GK, Zakir F, Aggarwal G. A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile. Pharmaceuticals (Basel). 2022 Oct 19;15(10):1284. doi: 10.3390/ph15101284. PMID: 36297396; PMCID: PMC9611340.
Dai Y-L, Li Y, Wang Q, Niu F-J, Li K-W, Wang Y-Y, Wang J, Zhou C-Z, Gao L-N. Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies. Molecules. 2023; 28(1):133. https://doi.org/10.3390/molecules28010133
Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.
Khalesi ZB, Beiranvand SP, Bokaie M. Efficacy of Chamomile in the Treatment of Premenstrual Syndrome: A Systematic Review. J Pharmacopuncture. 2019 Dec;22(4):204-209. doi: 10.3831/KPI.2019.22.028. Epub 2019 Dec 31. PMID: 31970017; PMCID: PMC6970572.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου