Η απαιτητική καθημερινότητα κάνει το μυαλό μας να δουλεύει υπερωρίες!
Άραγε γιατί ξεχνάμε;
🤔μπορεί να φταίει το multitasking δηλαδή να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα,
🤔μπορεί να φταίει το stress,
🤔μπορεί να φταίει η έλλειψη ύπνου. Υοθετούμε απλές πρακτικές για την επίτευξη ποιοτικού και ποσοτικού ύπνου (δες ύπνος για περισσότερες πληροφορίες)
🤔μπορεί να φταίει η αφυδάτωση,
🤔μπορεί να φταίει η έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών,
🤔μπορεί να φταίει το γεγονός ότι δεν γυμνάζουμε το μυαλό μας. Μια καλή άσκηση για το μυαλό είναι να λύσουμε κάποιο σταυρόλεξο, να μάθουμε μια καινούρια ξένη γλώσσα, να παίξουμε sudoku.
Οι αιτίες είναι πολλές. Στο σημερινό μου άρθρο όμως, θα εστιάσω στο τι είναι καλό να τρώμε για να βοηθήσουμε τη μνήμη και τη συγκεντρωσή μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Ελαιόλαδο
Το υγρό χρυσάφι βρίσκεται καθημερινά στο φαγητό μας. Όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει και προάγει την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ολεοκανθάλη και παίζει σημαντικό ρόλο στο να εμποδίσει και να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.
Το κάψιμο που νιώθουμε στο πίσω μέρος του λαιμού μετά από κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου οφείλεται στην ολεοκανθάλη.
Για να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη, προτιμούμε να το καταναλώνουμε ωμό. Όταν μαγειρεύουμε καλό είναι να το προσθέτουμε προς το τέλος για την διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.
Κατανάλωση τροφίμων με φλαβονοειδή
Η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται με φυσικές φθορές σε επίπεδο νοητικών λειτουργιών. Αυτό επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα την ποιότητα ζωής.
Σύμφωνα με μια μελέτη που ξεκίνησε σε άτομα ηλικίας 48 έτη για τις γυναίκες και 51 έτη για τους άνδρες, διαπιστώθηκε μετά από 20 χρόνια παρατήρησης, ότι όσοι καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον μισή μερίδα τροφών όπως φράουλες, πορτοκάλια, πιπεριές και μήλα ενδεχομένως να έχουν 20% χαμηλότερο ρίσκο στο να εμφανίσουν εξασθένιση των γνωστικών τους λειτουργιών.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι ένας καρπός με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φημίζεται για τα καλά λιπαρά που περιέχει. θεωρούνται πλούσια πηγή των ω3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο. Μια μερίδα που την αποτελούν 7 ολόκληρα καρύδια περιέχει 2,5γραμ. ω3 λιπαρών οξέων. Αυτά προστατεύουν τον εγκέφαλο από την οξείδωση και τον βοηθούν να διατηρήσει τις γνωστικές ικανότητες μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Μύρτιλλα
Το χρώμα τους μαρτυρά ότι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων που περιέχουν ανθοκυανίνες και συγκαταλέγεται πρώτο σε περιεκτικότητα.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Neurology έγινε γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων όπως είναι τα μύρτιλα, καθυστέρησε την εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών σε ηλικιωμένες γυναίκες.
Λιπαρά ψάρια
Ο εγκέφαλος αποτελείται από 60% λίπος για αυτό και χρειάζεται τα καλά λιπαρά για την βέλτιστη λειτουργία του. Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολωμός, κολιός κ.α) περιέχουν τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα και δυναμώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Κακάο
Δεν είναι εύκολο να αντισταθούμε σε ένα φλιτζάνι ζεστό και αρωματικό κακάο. Το ρόφημα αυτό δε μας κάνει καλό μόνο στην διάθεση αλλά βελτιώνει και την λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχει καφείνη και φλαβονοειδή. Εκτός από ρόφημα μπορούμε να δοκιμάσουμε και σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και να αυξήσουμε τις επιδόσεις μας στις νοητικές λειτουργίες.
Νερό
Το νερό γίνεται το αγαπημένο μας ρόφημα. Μας ενυδατώνει, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στη μεταφορά τους μέσω της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο.
Συμπερασματικά η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών.
Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου /Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer.
Βιβλιογραφία
* Bucciantini, M.; Leri, M.; Nardiello, P.; Casamenti, F.; Stefani, M. Olive Polyphenols: Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties. Antioxidants 2021, 10, 1044. https://doi.org/10.3390/antiox10071044
* Chauhan A, Chauhan V. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health.
Nutrients. 2020 Feb 20;12(2):550. doi: 10.3390/nu12020550. PMID: 32093220; PMCID:
PMC7071526.
*https://neuroscience.stanford.edu/news/why-multitasking-does-more-harm-good
*Wiley-Blackwell. “Eating more berries may reduce cognitive decline in the elderly.” ScienceDaily. ScienceDaily, 26 April 2012 www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120426110250.htm
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου