Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των δοντιών. Η στοματική υγεία συνδέεται άμεσα με την συνολική μας υγεία, όχι μόνο γιατί χαρίζουμε χαμόγελα πιο εύκολα, αλλά τρώμε και πιο σωστά.
Άραγε τα τρόφιμα που επιλέγουμε φροντίζουν ή καταστρέφουν τα δόντια μας;
Μπορούν να κάνουν και τα δύο γιατί η ποιότητα και η φύση της τροφής συνδέεται με την εμφάνιση νόσων που φθείρουν τα δόντια.
Ας δούμε ποια είναι αυτά :
* Η κατανάλωση ζάχαρης καθώς επίσης και των τροφίμων που την περιέχουν. Εδώ είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η φθορά που μπορεί να δημιουργηθεί στα δόντια μας δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα της γλυκιάς τροφής αλλά με το χρονικό διάστημα που θα είναι εκτεθειμένα τα δόντια μας σ΄αυτήν.
Πχ ένας γλυκός καφές που τον πίνουμε για αρκετή ώρα ή ένα κομμάτι κέικ που το τσιμπολογάμε συνέχεια.
Η ζάχαρη μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη και σε ένα dressing σαλάτας. Ή να εμφανίζεται στα τρόφιμα που έχουμε επιλέξει με άλλο όνομα (π.χ. φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, καραμέλα κ.α).
*Αμυλώδη τρόφιμα. Αυτά έχουν την ιδιότητα να μένουν «κρυμμένα» στην οδοντική επιφάνεια και να κολλούν στα δόντια. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή τους στη στοματική κοιλότητα, τόσο αυξημένη είναι και η αρνητική τους επίδραση. Η εναπόθεση των βακτηρίων που ευθύνονται για την συσσώρευση πλάκας αρχίζουν και δρουν από τα πρώτα 20 λεπτά που θα καταναλώσουμε το φαγητό μας.
* Τα ανθρακούχα αναψυκτικά μπορούν να φθείρουν τα δόντια μας, λόγω της ζάχαρης που περιέχουν.
*Τα αθλητικά και ενεργειακά ποτά είναι μια κατηγορία ποτών που λόγω των συστατικών τους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών.
*Τα αλκοολούχα ροφήματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη, «στεγνώνουν» το στόμα και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των βακτηρίων που οδηγούν στην φθορά των δοντιών. Καλό είναι να περιορίσουμε την υπερβολική κατανάλωση τους.
*Τα όξινα φρούτα είναι μια άλλη ομάδα τροφίμων που μπορεί να βλάψει τα δόντια. Η οξύτητα των εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αλλοιώσει το σμάλτο των δοντιών. Ως εκ τούτου υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στα δόντια μακροπρόθεσμα. Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να στερηθούμε έναν χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού που είναι γεμάτος βιταμίνες, ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό αφού πιούμε το χυμό μας ή χρησιμοποιούμε καλαμάκι. Αν όμως θελήσουμε να τα βουρτσίσουμε περιμένουμε να περάσει μισή ώρα πρώτα.
Υπάρχουν μέτρα πρόληψης για να προστατέψουμε τα δόντια μας από τροφές που τα καταστρέφουν;
Επειδή τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να επηρεάσουν την οδοντική υγεία, υιοθετούμε πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών.
- Η στοματική υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο. Βουρτσίζουμε προσεκτικά κάθε τμήμα των δοντιών μας 2 φορές την ημέρα με οδοντόπαστα που καλύπτει τις δικές μας ανάγκες κατόπιν συμβουλής του οδοντιάτρου μας.
-Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τακτικά για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών.
-Αν πρόκειται να φάμε κάποιο γλυκάκι, επιλέγουμε να το καταναλώσουμε μαζί με το κύριο γεύμα.
Η μάσηση του φαγητού διεγείρει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου το οποίο με τη σειρά του ξεπλένει και απομακρύνει τα οξέα από τη στοματική κοιλότητα. Επίσης έχει προστατευτικό ρόλο έναντι των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα. Συστήνεται από την οδοντιατρική κοινότητα, το τελευταίο βούρτσισμα της ημέρας να γίνεται πριν το βραδινό ύπνο γιατί η ροή του σάλιου μειώνεται τη νύχτα, συνεπώς και η προστατευτική του δράση.
- Επίσης αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μετά από ένα γεύμα γιατί βρισκόμαστε για παράδειγμα στο χώρο εργασία μας κάνουμε το εξής τρικ. Αφήνουμε για τελευταία μπουκιά ένα λαχανικό (καρότο, μαρούλι, αγγούρι), ή ένα κομμάτι κίτρινο τυρί ή ένα κομμάτι μήλο.
Βοηθούν στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής από τα δόντια και μειώνουν τα επιβλαβή βακτήρια.
Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer
Βιβλιογραφία
*https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/oral-health/
*https://dentistry.uic.edu/news-stories/the-best-foods-for-a-healthy-smile-and-whole-body/
*https://www.ada.org/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-
topics/nutrition-and-oral-health
*Gonzalez, Angel & Nieto, Blanca & Nieto, Esther. (2013). Dental health: Relationship between
dental caries and food consumption. Nutrición hospitalaria. 28 Suppl 4. 64-71.
10.3305/nh.2013.28.sup4.6798.
*Shkembi B, Huppertz T. Impact of Dairy Products and Plant-Based Alternatives on Dental Health:
Food Matrix Effects. Nutrients. 2023 Mar 18;15(6):1469. doi: 10.3390/nu15061469. PMID:
36986199; PMCID: PMC10056336.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου