Γράφτηκε για το diatrofi.gr από την Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη, συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Σήμερα η διάγνωση γίνεται ύστερα από εξέταση αίματος για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων. Πολλές φορές, τα συμπτώματά της συγχέονται με τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η κοιλιοκάκη δεν έχει ηλικιακή προτίμηση. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και κατά την ενήλικη ζωή.
Σ΄αυτήν την πάθηση, ο οργανισμός αντιδρά στην γλουτένη. Πρόκειται για φυσική ουσία αφού είναι η πρωτεΐνη των ακόλουθων δημητριακών : σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρόμη. Η γλουτένη δρα ως τοξική ουσία στους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη. Προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, και συγκεκριμένα του τμήματος εκείνου που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψία;
Παρόλο που η διαγνωσή της κοιλιοκάκης δεν στηρίζεται μόνο στην συμπτωματολογία, ωστόσο θα δοθεί το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση. Στα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνονται:
* διάρροια
* στομαχικές κράμπες
* εντερικός μετεωρισμός
* απώλεια βάρους (ειδικά στα παιδιά)
* κόπωση
* διαταραχές του έμμηνου κύκλου
* δερματικές βλάβες (έκζεμα, ακμή)
Μια σιδηροπενική αναιμία που δεν διορθώνεται, έλλειψη την βιταμίνης B12 και φυλλικού οξέος, ή η αδικαιολόγητη εμφάνιση οστεοπόρωσης μπορεί να έχει ως αίτιο την κοιλιοκάκη.
Θεραπευτική αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης
Μέχρι σήμερα, ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός για την θεραπεία της κοιλιοκάκης.
Η υιοθέτηση διατροφικού σχήματος ελεύθερης γλουτένης θα επαναφέρει το βλεννογόνο του εντέρου σε φυσιολογική λειτουργία βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Το διατροφικό πλάνο που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο σωστά ώστε να αποφευχθούν τυχόν διατροφικές ελλείψεις και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Εδώ, ο ρόλος του επιστήμονα Διαιτολόγου-Διατροφολόγου είναι σημαντικός.
Δεν καταναλώνουμε
Ό,τι περιέχει σιτάρι, κριθάρι σίκαλη, τριτικάλε : ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, σιμιγδάλι, πλιγούρι, πίτσες, κρουασάν κέικ, κράκερς, αλλαντικά που περιέχουν γλουτένη, σουρίμι (πάστα ψαριών που είναι ανακατεμένη με άλευρο σταριού), μπύρα, τζιν, καφές από κριθάρι, αποξηραμένα φρούτα που έχουν επικάλυψη άλευρου, μείγματα μπαχαρικών με σπόρους, έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες, σάλτσες, ζωμοί, προτηγανισμένα τρόφιμα εμπορίου.
Η βρώμη παρόλο που η βασική της πρωτεΐνη δεν είναι γλουτένη, μπορεί να έχει επιμολυνθεί είτε γιατί βρίσκεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα σιτηρά που είναι απαγορευτική ή καλλιεργείται μαζί μ΄αυτά.
Προϊόντα με γλουτένη που δεν φαίνεται : κραγιόν, οδοντόκρεμες, φάρμακα.
Επιτρέπονται
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων που μπορεί να καταναλώσει κάποιος στη θέση των δημητριακών που είναι απαγορευτικά.
Ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, κάστανα, χαρούπια, φαγόπυρο, κεχρί, σουσάμι, ταπιόκα, μανιόκα, αμάρανθος, κινόα. Μπορούμε να βρούμε και αλεύρι προερχόμενο από την κατηγορία των τροφίμων που επιτρέπονται καθώς επίσης και αλεύρι οσπρίων. Επίσης, υπάρχουν και ειδικά τρόφιμα που φέρουν στην συσκευασία το διεθνές σύμβολο αναγνώρισης τροφών χωρίς γλουτένη «gluten free».
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες και σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με τις τροφές εκείνες που περιέχουν γλουτένη.
Ακολουθώντας μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης, σημειώνεται κλινική βελτίωση μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες. Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι η σωστή διατροφική εκπαίδευση.
Πηγές
Αντώνιος Ζαμπέλας «Κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας »
http://www.koiliokaki.com/
http:/celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/
Υλικό από την Εκπαίδευση : « Διατροφικές παρεμβάσεις στα νοσήματα του εντέρου »
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου