Social Media Buttons

Pages

Μύρτιλα τα θαυματουργά!

Ιαν 2, 2022 0 comments

 


Γράφτηκε από Ελένη Ζεμπερλίγκου για το diatrofi.gr

Τα μύρτιλα είναι από τα φρούτα εκείνα που ενώ είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, παρέχουν μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών στον οργανισμό.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την δυναμική αυτού του μπλε-καρπού όταν το συνέλλεγαν από τα δάση οι γηγενείς πληθυσμοί της Αμερικής χρόνια πριν.

Σήμερα υπάρχουν ποικιλίες μύρτιλου που καλλιεργούνται και στην Ελλάδα γιατί η ηλιοφάνεια και τα εδάφη της ευνοούν την ανάπτυξή του.

Το χρώμα τους μαρτυρά ότι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων που περιέχουν ανθοκυανίνες.

 Μάλιστα ανάμεσα σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά,  κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιεκτικότητα ανθοκυανών. Τα φυτοχημικά συστατικά που διαθέτει μπορούν να προστατέψουν και να καθυστερήσουν την εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων όπως μας λένε έρευνες και μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών (Α, C, Ε και Β- καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο).

Προστασία της καρδιάς

Η φροντίδα του καρδιακού μυός μέσω της σωστής διατροφής μπορεί να αποτρέψει, να καθυστερήσει ασθένειες της καρδιάς και να βελτιώσει την  λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.  

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013,  είχε σαν αντικείμενο μελέτης γυναίκες από 25-42 χρονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τρείς μερίδες τροφών με ανθοκυανίνες  την εβδομάδα και δη μύρτιλα και φράουλες, τους παρείχε προστασία του μυοκαρδίου σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν  μία φορά το μήνα. Επίσης, παρέχει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου στον οργανισμό συμμετέχοντας και αυτό με την σειρά του στο να κρατήσουμε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα μύρτιλα παρέχουν στον οργανισμό μια καλή ποσότητα φυτικών ινών που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν την κακή χοληστερίνη.

Σακχαρώδη διαβήτη

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα μύρτιλα συμβάλλουν στην βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Ρυθμίζουν θετικά τις μεταβολικές λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στο πάγκρεας αλλά στο έντερο και στο συκώτι καθορίζοντας την εξέλιξη του προ-διαβήτη. Ο προδιαβήτης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Με εύστοχες διατροφικές παρεμβάσεις μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνισή του.

Ουροποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση χυμού από μύρτιλα μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης λοιμώξεων που προσβάλουν την ουροδόχο κύστη όπως είναι οι ουρολοιμώξεις. Περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την προσκόληση των βακτηρίων Ε. Coli στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Νοητικές λειτουργίες

Η υγιής λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα καθώς ασθένειες που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία πλήττουν όλο και περισσότερο τον πληθυσμό που μεγαλώνει.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Neurology έγινε γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων όπως είναι τα μύρτιλα, καθυστέρησε την εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών  σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Καρκίνος

Η πλούσια αντιοξειδωτική ικανότητα αυτού του μικροσκοπικού φρούτου, του προσδίδει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι ασκούν ευεργετική δράση στο σώμα μας και στο μυαλό μας. Μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρα μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς τα καταναλώνουμε;

Μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, αποξηραμένα και κατεψυγμένα.

Ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τα φάμε, το σίγουρο είναι ότι η περιεκτικότητα των ανθοκυανών τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα (μέχρι 5 μήνες στην κατάψυξη) παραμένει ίδια.

Συνεπώς, αν η γεύση τους ικανοποιεί τους γευστικούς μας κάλυκες, έχουμε διατροφικό κέρδος. Αρκεί να τα προσθέσουμε στα φρούτα που επιλέγουμε!

1 μερίδα φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλα αντιστοιχεί σε ¾ του φλιτζανιού (110 γραμμάρια)

1 μερίδα αποξηραμένα αντιστοιχεί σε 2κουταλιές της σούπας (20 γραμμάρια)


Πηγές

Aedín Cassidy, Kenneth J. Mukamal, Lydia Liu, Mary Franz, A. Heather Eliassen, and Eric B. Rimm High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women

Nunes, S.; Vieira, P.; Gomes, P.; Viana, S.D.; Reis, F. Blueberry as an Attractive Functional Fruit to Prevent (Pre)Diabetes Progression. Antioxidants 2021, 10, 1162. https://doi.org/10.3390/antiox10081162

Mozos, I.; Flangea, C.; Vlad, D.C.; Gug, C.; Mozos, C.; Stoian, D.; Luca, C.T.; Horbańczuk, J.O.; Horbańczuk, O.K.; Atanasov, A.G. Effects of Anthocyanins on Vascular Health. Biomolecules 2021, 11, 811. https://doi.org/10.3390/biom11060811

South Dakota State University. “Freezing blueberries improves antioxidant availability.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 July 2014 www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140722124810.htm

Wiley-Blackwell. “Eating more berries may reduce cognitive decline in the elderly.” ScienceDaily. ScienceDaily, 26 April 2012 www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120426110250.htm

 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Πώς βελτιώνει η πορτοκαλί κολοκύθα την υγεία μας;

Χρωματιστό λαχανικό που μας φτιάχνει τη διάθεση αφού έχει συνδυαστεί με γιορτ…

Φυτοοιστρογόνα και εμμηνόπαυση!

Τι είναι φυτοοιστρογόνα;  Πρόκειται για μη στεροειδείς ενώσεις που εμφανίζουν ο…

Χαμομήλι για την αυπνία και όχι μόνο....

Χαμομήλι, ένα βότανο που σχεδόν δε λείπει από κανένα σπίτι σήμερα.  Η αναζήτη…

Τι να φας για να μην αρχίσεις να ξεχνάς!

Η απαιτητική καθημερινότητα κάνει το  μυαλό μας να δουλεύει υπερωρίες! Άραγε γι…

Μαγνήσιο και μυϊκες κράμπες

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό  στοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για…

Πόσες φυτικές ίνες είναι καλό να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση ;

Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες που βρίσκονται σε μια μεγάλη γκάμα τροφίμων και δε…

Τι διαφορά έχει ο ανθός αλατιού από το κοινό αλάτι;

H γαλλική του ονομασία είναι fleur de Sel θεωρείται το καλύτερο αλάτι γιατί : …

Mindful eating! Tips για να πετύχει η εφαρμογή του!

1) Δεν τρώμε στο πόδι Μπορεί ο χρόνος να είναι περιορισμένος, όμως καλό είναι…

Γιατί μαυρίζουν τα φρούτα όταν τα κόβω και πως να το αποφύγω;

Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα μια σειρά αντιδράσεων προκαλεί τ…

Έξυπνες διατροφικές επιλογές για μαθητές και μαθήτριες!

O μαθητής του 21 αιώνα από το πρωί που θα ξεκινήσει η μέρα του βρίσκεται σε …