Η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο του γάλατος, του γιαουρτιού και των τυριών. Για ποιους λόγους όμως νιώθουμε άβολα στο πεπτικό σύστημα μετά από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων;
Αίτια
Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια διαταραχή του οργανισμού που ονομάζεται υπολακτασία ή δυσανεξία στη λακτόζη. Η διαταραχή αυτή αφορά στο πως αντιδρά ο οργανισμός μας μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία όμως τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο καθένας είναι ενοχλητικά.
Οι λόγοι εμφάνισης μπορεί να είναι οι εξής:
Οφείλεται στην ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση. Το ένζυμο αυτό βρίσκεται στο λεπτό έντερο και η βασική του λειτουργία είναι η πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Όταν τα επίπεδα του ενζύμου αυτού είναι πολύ χαμηλά ή ανύπαρκτα, δημιουργούν δυσπεψία, φούσκωμα, αέρια ,κοιλιακούς πόνους μετά από την κατανάλωση γάλακτος.
1) Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση.
2) Μπορεί να αναπτυχθεί προοδευτικά καθώς αυξάνεται η ηλικία.
3) Άλλες φορές εμφανίζεται συνοδεύοντας συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις (φαρμακευτική αγωγή, κοιλιοκάκη, βλάβη του εντερικού βλεννογόνου).
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ανεχθούν προϊόντα που η περιεκτικότητα σε λακτόζη ανέρχεται από 6 μέχρι 12 γραμμάρια. Αυτό βέβαια διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.
Πως αντιμετωπίζουμε την δυσανεξία στη λακτόζη;
Οι διατροφικές αλλαγές δίνουν λύση στο πρόβλημα αυτό και ανακουφίζουν. Διαφοροποιούνται βέβαια από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πρωταρχικά όταν καταναλώνουμε τυποποιημένα προϊόντα διαβάζουμε την ετικέτα αν περιέχει γάλα σε οποιαδήποτε μορφή, π.χ. ορός γάλακτος ή γάλα σε σκόνη, καζεΐνη, λακταλβουμίνη.
Προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πιο ανεκτά στους ανθρώπους που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Τέτοια είναι τα τυριά, το κεφίρ, το γιαούρτι. Έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη λόγω της ζύμωσης που γίνεται στο προϊόν πριν φτάσει στο ράφι για να το καταναλώσουμε.
Δοκιμάζουμε να προσθέσουμε σταδιακά μικρές ποσότητες τροφίμων που περιέχουν λακτόζη ώστε να προσαρμοστεί το έντερο σιγά σιγά. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιπτώσεις που η αύξηση έγινε σταδιακά, πολλά άτομα μπόρεσαν να αυξήσουν την ποσότητα γάλακτος που κατανάλωναν.
Επίσης μπορεί να δοθεί εξωγενώς το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη της λακτόζης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον προσωπικό μας γιατρό.
Η δυσανεξία στη λακτόζη συγχέεται πολλές φορές με την αλλεργία στο γάλα. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις.
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου