Social Media Buttons

Pages

Πως μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την υγεία των δοντιών;

Μαΐ 17, 2021 0 comments



 Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση τροφών απ΄όλες τις ομάδες τροφίμων(φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά), προάγουν όχι μόνο την υγεία του σώματος αλλά και του στόματος.

Ποια είναι τα συστατικά που θα μας βοηθήσουν στην διατήρησης της στοματικής υγείας;

Ασβέστιο και φώσφορο: Η κατανάλωση τροφών που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου (γάλα, γιαούρτι, τυριά, φασόλια, μπρόκολο, αμύγδαλα, ταχίνι) παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Τα μικρά παιδιά το χρειάζονται για να χτίσουν και να αναπτύξουν γερά δόντια ενώ  στις μεγαλύτερες ηλικίες  συμβάλλει στην διατήρηση της οδοντικής υγείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου (σύμφωνα με την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα. Ο φώσφορος συντελεί στην προστασία του οδοντικού σμάλτου και συνεργάζεται με το ασβέστιο. Τα ιόντα φωσφόρου σε συνδιασμό με τα ιόντα ασβεστίου σχηματίζουν υδροξυαπατίτη την κύρια ανόργανη ουσία στα οστά και στα δόντια.

Βιταμίνη D : Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Συμβάλει στην  απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου των τροφών από τον οργανισμό. Ο ήλιος είναι η σημαντικότερη πηγή για την σύνθεση της βιταμίνης D καθώς η διαδικασία λαμβάνει χώρα στα κύτταρα του δέρματος. Μικρή συνεισφορά έχει και η διατροφή. Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το βούτυρο καθώς επίσης και εμπλουτισμένα τρόφιμα και χυμοί.

Βιταμίνη C : Αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών. H καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μας εφοδιάζει με την βιταμίνη C της οποίας ο ρόλος δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά βοηθάει στην διατήρηση της υγείας των ούλων και στην αποφυγή της ουλίτιδας. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδιο, ντομάτες, μπρόκολο, φράουλες. Εκτός αυτού οι φυτικές ίνες και το νερό που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, βοηθούν στην διέγερση περισσότερου σάλιου στο στόμα. Έτσι "ξεπλένονται" τα δόντια από επιβλαβή οξέα.

Βιταμίνη Ε : Η κατανάλωση τροφών που θεωρούνται καλές πηγές αυτής της βιταμίνης (ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σπανάκι) προστατεύουν τον ιστό των ούλων από την οξείδωση. 

Βιταμίνη Α : Mια από τις λειτουργίες της βιταμίνης A είναι να διατηρεί τις μεμβράνες που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη σε καλή κατάσταση και συμμετεχει στο σχηματισμό και στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών. Προωθεί την παραγωγή σάλιου το οποίο με τη σειρά του παρέχει στην στοματική κοιλότητα ουσίες που έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία των δοντιών. Πηγές πρόσληψης της βιταμίνης Α είναι λαχανικά και φρούτα με έντονο πορτοκαλί χρώμα (καρότο, βερύκοκο, πεπόνι) και ζωικά τρόφιμα.

Συνεπώς ο συνδιασμός μιας ισορροπημένης διατροφής, και η τήρηση των οδηγιών του/της οδοντιάτρου μας θα μας χαρίσουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο!

Ζεμπερλίγκου Ελένη Νutrition writer

Πηγές : Academy of Nutrition and Dietics

            American Dental Association

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική σύσταση αλλά έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του ιατρού ή διατροφολόγου.

 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Ιώσεις και ροφήματα!

Μαζί με την εποχή του φθινοπώρου, έρχονται και οι πρώτες ιώσεις.  Πονόλαιμος,…

Γιατί μαυρίζουν τα φρούτα όταν τα κόβω και πως να το αποφύγω;

Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα μια σειρά αντιδράσεων προκαλεί τ…

Διατροφή για θηλάζουσες!

Γράφτηκε από την Ελένη Ζεμπερλίγκου/Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας-Nutriti…

Το πορτοκάλι Μέρλιν, η ιστορία του και η διατροφική του αξία

Το ταξίδι της πορτοκαλιάς Ο Άγγλος βοτανολόγος Σίδνεϋ Μέρλιν (Sidney Louis Wa…

Βανίλια ή βανιλλίνη; Τι να βάλω στο κέικ; 🥮

Η βανίλια ανήκει στα αρωματικά και γλυκά μπαχαρικά. Είναι φυσικό προιόν και προ…

Η ντακοσαλάτα και τα οφέλη της

Η ντακοσαλάτα φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Τα συστατικά της την καθιστού…

Πορτοκαλί κολοκύθα και διατροφική αξία!

Οι πορτοκαλοί κολοκύθες κάνουν την εμφανισή τους στην αγορά τους φθινοπωρινού…

Πεζοπορία και διατροφή!

Τι πιο όμορφο και αναζωογονητικό να περπατάς σε πορτοκαλί μονοπάτια απολαμβάν…

Παχυσαρκία : Τι φταίει και πως αντιμετωπίζεται

Γνωρίζετε γιατί γίνεται τόση πολλή συζήτηση γύρω από το θέμα της παχυσαρκίας;…

Σχέση διατροφής και γεύσης!

Η κατανάλωση της τροφής είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τον άνθρωπο, που ε…