Social Media Buttons

Pages

Πως μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την υγεία των δοντιών;

Μαΐ 17, 2021 0 comments



 Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση τροφών απ΄όλες τις ομάδες τροφίμων(φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά), προάγουν όχι μόνο την υγεία του σώματος αλλά και του στόματος.

Ποια είναι τα συστατικά που θα μας βοηθήσουν στην διατήρησης της στοματικής υγείας;

Ασβέστιο και φώσφορο: Η κατανάλωση τροφών που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου (γάλα, γιαούρτι, τυριά, φασόλια, μπρόκολο, αμύγδαλα, ταχίνι) παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Τα μικρά παιδιά το χρειάζονται για να χτίσουν και να αναπτύξουν γερά δόντια ενώ  στις μεγαλύτερες ηλικίες  συμβάλλει στην διατήρηση της οδοντικής υγείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου (σύμφωνα με την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα. Ο φώσφορος συντελεί στην προστασία του οδοντικού σμάλτου και συνεργάζεται με το ασβέστιο. Τα ιόντα φωσφόρου σε συνδιασμό με τα ιόντα ασβεστίου σχηματίζουν υδροξυαπατίτη την κύρια ανόργανη ουσία στα οστά και στα δόντια.

Βιταμίνη D : Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου. Συμβάλει στην  απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου των τροφών από τον οργανισμό. Ο ήλιος είναι η σημαντικότερη πηγή για την σύνθεση της βιταμίνης D καθώς η διαδικασία λαμβάνει χώρα στα κύτταρα του δέρματος. Μικρή συνεισφορά έχει και η διατροφή. Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το βούτυρο καθώς επίσης και εμπλουτισμένα τρόφιμα και χυμοί.

Βιταμίνη C : Αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών. H καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μας εφοδιάζει με την βιταμίνη C της οποίας ο ρόλος δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά βοηθάει στην διατήρηση της υγείας των ούλων και στην αποφυγή της ουλίτιδας. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδιο, ντομάτες, μπρόκολο, φράουλες. Εκτός αυτού οι φυτικές ίνες και το νερό που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, βοηθούν στην διέγερση περισσότερου σάλιου στο στόμα. Έτσι "ξεπλένονται" τα δόντια από επιβλαβή οξέα.

Βιταμίνη Ε : Η κατανάλωση τροφών που θεωρούνται καλές πηγές αυτής της βιταμίνης (ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σπανάκι) προστατεύουν τον ιστό των ούλων από την οξείδωση. 

Βιταμίνη Α : Mια από τις λειτουργίες της βιταμίνης A είναι να διατηρεί τις μεμβράνες που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη σε καλή κατάσταση και συμμετεχει στο σχηματισμό και στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών. Προωθεί την παραγωγή σάλιου το οποίο με τη σειρά του παρέχει στην στοματική κοιλότητα ουσίες που έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία των δοντιών. Πηγές πρόσληψης της βιταμίνης Α είναι λαχανικά και φρούτα με έντονο πορτοκαλί χρώμα (καρότο, βερύκοκο, πεπόνι) και ζωικά τρόφιμα.

Συνεπώς ο συνδιασμός μιας ισορροπημένης διατροφής, και η τήρηση των οδηγιών του/της οδοντιάτρου μας θα μας χαρίσουν ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο!

Ζεμπερλίγκου Ελένη Νutrition writer

Πηγές : Academy of Nutrition and Dietics

            American Dental Association

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική σύσταση αλλά έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του ιατρού ή διατροφολόγου.

 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Γιατί μαυρίζουν τα φρούτα όταν τα κόβω και πως να το αποφύγω;

Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα μια σειρά αντιδράσεων προκαλεί τ…

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας!

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας 💖Η συναισθηματική πείνα εμφαν…

Ένα παραδοσιακό φαγητό με σημαντική διατροφική αξία!

Σκορδαλιά. .. Το πιάτο που έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου μαζί με τον …

Το ταξίδι της μαρμελάδας και η διατροφική της αξία!

Τα φρούτα είναι μια ομάδα τροφίμων που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στον οργαν…

Αφροδισιακές τροφές για όσους κάνουν φυτοφαγική διατροφή!

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, οι αφροδισιακές τροφές πήραν το όνομ…

Αγαπημένα καλοκαιρινά ροφήματα για ενυδάτωση!

Ο ρόλος της ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντικός γιατί  🚰 μας βοηθάει να παραμένου…

Μαρμελάδα βερίκοκο! Πως την φτιάχνουμε;

Αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, που τρώγεται όπως είναι, το προσθέτουμε σε φρουτο…

Τι να φας όταν ο οργανισμός σου αντιδρά στη γλουτένη!

Γλουτένη, βρίσκεται παντού...... Στο φαγητό που καταναλώνουμε, στα προϊόντα κ…

Πως μπορούμε να καταναλώσουμε τα όσπρια;

Τα όσπρια είναι μια οικογένεια τροφίμων που περιλαμβάνει τις φακές, τα φασόλι…

Πως να μαγειρέψουμε τις φακές για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό του οργανισμού, απαραίτητος για την λειτουργία…