Γράφτηκε από την Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer
Ρίγανη! Γεύση στο φαγητό, θεραπευτικά οφέλη στον οργανισμό!
Ένα πιάτο, σήμα κατατεθέν της ελληνικής μεσογειακής διατροφής είναι η ντοματοσαλάτα πασπαλισμένη με ρίγανη!
Η ελληνική ρίγανη με το ιδιαίτερο άρωμά της και την γεύση της, απογειώνει την νοστιμιά του φαγητού και χαρίζει τα θρεπτικά της οφέλη σε όποιον την καταναλώνει.
Η θεραπευτική της δύναμη οφείλεται σε 2 ουσίες την καρβακρόλη και την θυμόλη.
Πως βελτιώνει την υγεία και ποια είναι η δράση της;
🌿 Aντιοξειδωτική δράση
Πάντα μας ενδιαφέρει η αντιοξειδωτική ικανότητα που μπορεί να μας δοθεί μέσω της διατροφής. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει ασθένειες και να βλάψει τα κύτταρα. Σε εργαστηριακές μελέτες φάνηκε ότι η ρίγανη μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από βλάβες λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δύναμης που παρουσιάζει.
🌿Αντιβακτηριακή και αντιική δράση
Τα πτητικά έλαια της ρίγανης θυμόλη και καρβακρόλη παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί εμποδίζουν την ανάπτυξη του βακτηρίου του σταφυλόκοκκου (Staphyloccus aureus) που μπορεί να αναπτυχθεί στα τρόφιμα. Επίσης μπορεί να εξουδετερώσει την δράση του νοροϊού που ευθύνεται για περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να δράσει όπως δρουν τα αντιβιοτικά πενικιλίνη και στρεπτομυκίνη και να σκοτώσει τα μικρόβια.
🌿Συμβάλλει στην μείωση χρήσης αλατιού
Η εμφάνιση της υπέρτασης συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωσή του, χρησιμοποιούμε εναλλακτικά ρίγανη σε σαλάτες και σε φαγητά.
🌿 Προστασία από καρκινογόνες ενώσεις που παράγονται κατά το ψήσιμο των κρεατικών.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, J. Scott Smith, σε μια μελέτη του διαπίστωσε ότι αν μαρινάρουμε το κρέας με μυρωδικά που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες περιορίζουμε τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων στο ψητό κρέας όπως είναι οι ετεροκυκλικές αμίνες. Μια μαρινάδα από ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη στις μπριζόλες, στο κοτόπουλο ή στο ψάρι μερικές ώρες πριν το ψήσιμο, φαίνεται, όπως μας παρουσίασε στην μελέτη του να μειώνει τον σχηματισμό αυτών των βλαβερών ουσιών. Αρκεί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει να μην γίνεται το μαρινάρισμα για πολλές ώρες γιατί μειώνεται η αντιοξειδωτική δράση των βοτάνων. Αυτό ισχύει και με άλλα αρωματικά βότανα όπως είναι το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, η ματζουράνα και το φασκόμηλο. Βέβαιο κάθε ψητό δίνει εύγεστο αποτέλεσμα όταν συνδυαστεί με το αρωματικό βότανο που του ταιριάζει.
Βιβλιογραφία
Vasiliki Lagouri &Dimitrios Boskou Nutrient antioxidants in oregano
Singletary, Keith PhD Oregano, Nutrition Today: May 2010 - Volume 45 - Issue 3 - p 129-138 doi: 10.1097/NT.0b013e3181dec789Combination of Carvacrol and Thymol: Antimicrobial Activity Against Staphylococcus aureus and Antioxidant Activity
Javier Rúa, Pilar del Valle, Dolores de Arriaga, Laura Fernández-Álvarez, and María Rosario García-Armesto Combination of Carvacrol and Thymol: Antimicrobial Activity Against Staphylococcus aureus and Antioxidant Activity
J. Scott Smith Kansas State University. "Good news for grilling: Black pepper helps limit cancerous compounds in meat, study shows." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 May 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170516105047.htm>.
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου