Πόσες φορές μας έρχεται η φράση 🍎 ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα 🍎 στη θέα ενός ζουμερού μήλου; Φράση που την έχεις ακούσει πολλές φορές από την μαμά σου, την γιαγιά σου όταν δεν ήθελες να φας το φρούτο σου!
Λίγα για την ιστορία της φράσης....
Το απόφθεγμα αυτό έκανε την εμφάνισή του τον 19ο αιώνα σ΄ένα περιοδικό στην Ουαλία, υποστηρίζοντας ότι η βρώση φρούτων βοηθάει στην διατήρηση της υγείας. Σιγά σιγά έκανε τον γύρω του κόσμου βάζοντας την φράση αυτή να πρωταγωνιστεί άλλες φορές αυτούσια και άλλες με κάποιες παραλλαγές όταν θέλουμε να τονίσουμε τα οφέλη των τροφών που μας χαρίζει το φυτικό βασίλειο.
Πως συμμετέχει στην υγεία της καρδιάς;
🍎Η κερκετίνη (quercetin) είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά του μήλου. Την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σ΄ αυτό την συγκεντρώνει η φλούδα του μήλου. Η αντιφλεγμονώδης δράση της ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα.
🍎Τα μήλα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης. Η πηκτίνη που περιέχεται πλούσια στα μήλα, ανήκει στις διαλυτές ίνες και η έρευνα έχει δείξει ότι βοηθάει στην μείωση της LDL (κακή) χοληστερίνης.
🍎 Η επικατεχίνη άλλο ένα συστατικό του μήλου που ανήκει στα φλαβονοειδή και συνδέεται με την μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η ανάλυση μιας πληθυσμιακής μελέτης που αφορούσε 35.000 περίπου μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Αϊόβα, έδειξε ότι όσες έτρωγαν μήλα ή αχλάδια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών σχετικών με το καρδιαγγειακό σύστημα κατά 13% σε σχέση με εκείνες που τα κατανάλωναν με μικρότερη συχνότητα.
Κάθε θρεπτικό τρόφιμο αποτελεί συστατικό μιας διατροφής που τη διέπει η ισορροπία η ποικιλία και η σωστή ποσότητα.
Προτάσεις σερβιρίσματος
✔Συνδυασμός της σαλάτας μας με κομματάκια μήλου
✔Φέτες μήλου με επάλειψη από φυστικοβούτυρο
✔Aνακατεύουμε ταχίνι κακάο και λίγο μέλι και βουτάμε στη σοκολατένια μους φετούλες μήλου
✔Φέτες μήλου με κίτρινο τυράκι ή ανθότυρο (εναλλακτικό τοστ)
1 μέτριο μήλο 182 γραμμαρίων με την φλούδα περιέχει :
θερμίδες : 95 kcal
φυτικές ίνες : 4,4 γραμμάρια
Σύνταξη άρθρου : Eλένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer
Βιβλιογραφία
Arts I, D. J, Harnack L, Gross M, Folsom A: Dietary catechins in relation to coronary heart disease among postmenopausal women. Epidemiology. 2001, 12: 668-675. 10.1097/00001648-200111000-00015.
Boyer, J., Liu, R.H. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J 3, 5 (2004). https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-5
Dan Hu, MD; Junqian Huang, MD; Yuchun Wang, MD; Dongfeng Zhang, MD; Yan Qu, MD : Fruits and Vegetables Consumption and Risk of Stroke A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies
Larsson SC, Virtamo J, Wolk A. Total and specific fruit and vegetable consumption and risk of stroke: a prospective study. Atherosclerosis. 2013 Mar 1;227(1):147-52.
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου