Social Media Buttons

Pages

Ελαιόλαδο και τα οφέλη του

Φεβ 11, 2022 0 comments


Γράφτηκε για το diatrofi.gr από την Ελένη Ζεμπερλίγκου - Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας / Nutrition writer


 Το δέντρο της ελιάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αρχαιότερα καλλιεργούμενα δέντρα στην λεκάνη της Μεσογείου.

Έχουμε την τύχη να είμαστε μια από τις χώρες που ευνοείται η καλλιέργεια της ελιάς και χρησιμοποιούμε το υγρό χρυσάφι που παράγει καθημερινά στα φαγητά μας.

Ο υγρός χρυσός, όπως αποκαλούν το ελαιόλαδο, είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Πολύτιμος, απαραίτητος και αναντικατάστατος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες που του αποδίδονται πολλές. Οι γνώσεις μας για τα οφέλη του ελαιόλαδου ξεκινούν από την αρχαιότητα. Φτάνοντας στο σήμερα αποδεδειγμένα πλέον και επιστημονικά εκτιμούμε την ύπαρξη αυτού του δέντρου.

Ποια θρεπτικά συστατικά συνθέτουν το ελαιόλαδο;

Μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα (PUFA) λιπαρά οξέα

Λιποδιαλυτές βιταμίνες ADEK

Πολυφαινόλες

Η περιεκτικότητα των φυτοχημικών ουσιών διαφέρει από λάδι σε λάδι. Οι πρακτικές καλλιέργειας, το στάδιο της ωρίμανσης του καρπού κατά την συγκομιδή, ο τρόπος που θα παραχθεί το λάδι στο ελαιοτριβείο καθώς και από το πως θα το αποθηκεύσουμε αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Υποστηρίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει αποτελούν μια φυσική λύση για την διαχείριση και προφύλαξη ασθενειών που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν σαν κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο ή παρθένο) σε καθημερινή βάση, είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης.

Η καλή χοληστερίνη (HDL) διατηρήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ  η κακή χοληστερίνη (LDL) μειώθηκε.

Παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η μεγάλη συγκέντρωση σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) και οι πολυφαινόλες προσδίδουν στο ελαιόλαδο αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με την φαρμακευτική ουσία ιβουπροφαίνη που συνταγογραφείται για την καταστολή της φλεγμονής.  

Η κατανάλωση τροφίμων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εντέρου

Ένα από τα θέματα που έχει σχέση με την λειτουργία του εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα, μια κατάσταση ιδιαίτερα άβολη που προκαλεί φούσκωμα, ναυτία και άσχημη διάθεση.

Μια φυσική μέθοδος για την αντιμετώπιση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας αποτελεί η πρόσληψη ελαιόλαδου με άδειο στομάχι. Λειτουργεί σαν λιπαντικό του πεπτικού σωλήνα διευκολύνοντας τις κενώσεις.

Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου επηρεάζουν την σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

Παρόλο που οι έρευνες in vivo είναι λίγες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτού του τρόφιμου συμβάλει στην διατήρηση της ομοιόστασης του εντερικού επιθηλίου προστατεύοντας τον οργανισμό από ασθένειες που μπορεί να αναπτυχθούν στο έντερο.


Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι πολυφαινόλες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου γιατί έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό.

Ερευνητές από διαφορετικά πανεπιστήμια που συνεργάστηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελαιοκανθάλη  από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προκαλεί τον κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Προστασία από τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη

Η αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαιόλαδου μπορεί να μετριάσει την βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης των επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι διαβητική νευροπάθεια και αμφιβληστροειδική νευροπάθεια.

Θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η περιεκτικότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε ολεοκανθάλη έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εμποδίσει και να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.

Το κάψιμο που νιώθουμε στο πίσω μέρος του λαιμού μετά από κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου οφείλεται στην ολεοκανθάλη.

Για  να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη, προτιμούμε να το καταναλώνουμε ωμό.  Όταν μαγειρεύουμε καλό είναι να το προσθέτουμε προς το τέλος για την διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.


Πηγές

Bucciantini, M.; Leri, M.; Nardiello, P.; Casamenti, F.; Stefani, M. Olive Polyphenols: Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties. Antioxidants 2021, 10, 1044. https://doi.org/10.3390/antiox10071044

Christiane Ishikawa Ramos, Aline Fátima Andrade de Lima, Daniela Gimenes Grilli, Lilian Cuppari, The Short-Term Effects of Olive Oil and Flaxseed Oil for the Treatment of Constipation in Hemodialysis Patients, Journal of Renal Nutrition, Volume 25, Issue 1, 2015, Pages 50-56, ISSN 1051-2276, https://doi.org/10.1053/j.jrn.2014.07.009.

Covas, M. Olive oil and the cardiovascular system. Pharmacological Research

Jasmine F Millman, Shiki Okamoto, Taiki Teruya, Tsugumi Uema, Shinya Ikematsu, Michio Shimabukuro, Hiroaki Masuzaki, Extra-virgin olive oil and the gut-brain axis: influence on gut microbiota, mucosal immunity, and cardiometabolic and cognitive health, Nutrition Reviews, Volume 79, Issue 12, December 2021, Pages 1362–1374, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuaa148

Mariangela Rondanelli ,Milena Anna Faliva, Alessandra Miccono, Maurizio Naso,Mara Nichetti,Antonella Riva, Fabio Guerriero Manuela De Gregori, Gabriella Peroni and Simone Perna Food pyramid for subjects with chronic pain: foods and dietary constituents as anti-inflammatory and antioxidant agents

Monica Deiana, Gessica Serra  and  Giulia Corona  Modulation of intestinal epithelium homeostasis by extra virgin olive oil phenolic compounds

Oleocanthal and oleocanthal-rich olive oils induce lysosomal membrane permeabilization in cancer cells April 2019 DOI:10.1101/610097

TheDiabetesCouncil.com

 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Γιατί μαυρίζουν τα φρούτα όταν τα κόβω και πως να το αποφύγω;

Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα μια σειρά αντιδράσεων προκαλεί τ…

Noodles.... ένα τρόφιμο που μας έρχεται από την μακρινή Ασία! Τι γνωρίζουμε γι΄αυτό;

Noodles : είδη και θρεπτική αξία Οι σούπες με noodles δεν λείπουν από το καθ…

Ποιο είναι το υγιεινό γλυκό που μπορείς να το φας και το καλοκαίρι;

Γαλατόπιτα, ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται  από υλικά υψηλής βιολογικής…

Δόντια : ποιες τροφές τα επηρεάζουν ;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας των δοντιών. Η στομα…

Ιώδιο και θυρεοειδής αδένας!

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που έχει άμεση σχέση με την υγιή λειτουργία τ…

Πως μπορούμε να καταναλώσουμε τα όσπρια;

Τα όσπρια είναι μια οικογένεια τροφίμων που περιλαμβάνει τις φακές, τα φασόλι…

Το ταξίδι της μαρμελάδας και η διατροφική της αξία!

Τα φρούτα είναι μια ομάδα τροφίμων που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στον οργαν…

Αγαπημένα καλοκαιρινά ροφήματα για ενυδάτωση!

Ο ρόλος της ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντικός γιατί  🚰 μας βοηθάει να παραμένου…

Μαρμελάδα βερίκοκο! Πως την φτιάχνουμε;

Αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, που τρώγεται όπως είναι, το προσθέτουμε σε φρουτο…

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας!

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας 💖Η συναισθηματική πείνα εμφαν…