Επιμέλεια και μετάφραση άρθρου: Ζεμπερλίγκου Ελένη
Nutrition Writer
Έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στις Η.Π.Α., έδειξε ότι για άλλη μια φορά κάποιος που εφαρμόζει το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής μπορεί να μειώσει τα επίπεδα stress που βιώνει στην καθημερινότητά του.
Η καθηγήτρια Carol A Shively που ηγείται της έρευνας, διατυπώνει ότι είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση του stress. Όμως αυτό που μπορεί ο καθένας να ελέγξει είναι η διατροφή του.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κατά την κατανάλωση διατροφής Δυτικού τύπου και Μεσογειακού τύπου.
Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι αυτό που κάνει τον οργανισμό να αντιδράσει όταν βρεθεί σε καταστάσεις stress είτε λόγω φόβου, έντασης, απειλής ( fight or flight ). Σε τέτοιες λοιπόν καταστάσεις παρατηρείται αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και μείωση της γαστρεντερικής λειτουργίας . Όταν η κορτιζόλη που είναι γνωστή ως ορμόνη του stress, αυξηθεί πάνω από το μέσο όρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στον οργανισμό, όπως καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αύξηση του σακχάρου του αίματος , υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το παρασυμπαθητικό κάνει ακριβώς το αντίθετο, βοηθώντας την επαναφορά του οργανισμού σε ηρεμία.
Η διατήρηση της υγείας του ατόμου έρχεται όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Η μελέτη λοιπόν αυτή έδειξε ότι σε εκείνους που κατανάλωναν τρόφιμα που ανήκουν στην Μεσογειακή πυραμίδα (ελαιόλαδο και ελιές, ω3-ω6 λιπαρά οξέα, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, μειωμένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού) επήλθε η ισορροπία ανάμεσα στα δύο συστήματα.
Αντίθετα, σε εκείνους που κατανάλωναν τρόφιμα Δυτικού τύπου διατροφής (επεξεργασμένα προϊόντα, υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού, συχνή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, πρόσληψη κακών λιπαρών και γενικότερα τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας) παρατηρήθηκε αύξηση της λειτουργίας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος , βάζοντας τον οργανισμό να βρίσκεται σε μία κατάσταση μόνιμου stress.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα ευρήματα της μελέτης αυτής παροτρύνουν την υιοθέτηση του Μεσογειακού μοντέλου διατροφής που εκτός των άλλων ωφελειών που έχει για την υγεία του ανθρώπου, συντελεί και στην μείωση του ψυχολογικού stress.
Πηγή: The study was supported by the National Institutes of Health R01HL087103, RF1AG058829, R01HL122393, U24DK097748, and the Wake Forest Claude D. Pepper Older American Independence Center P30AG012332.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου