Από τη φύση της είναι ικανή να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, εξαντλώντας έτσι όλα τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει. Για να τα αναπληρώσει λοιπόν, πρέπει να επενδύει στην διατροφή της, ώστε το σώμα της και το πνεύμα της να διατηρούνται υγιή. Το δώρο λοιπόν που οφείλει να κάνει στον εαυτό της, είναι να τον προσέχει.
Ανάλογα σε ποια ηλικιακή ομάδα βρίσκεται, πρέπει να εφοδιάζεται με θρεπτικά συστατικά και το διαίτολόγιο της να το διέπει ή σωστή ποσότητα, η ποιότητα και η ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνει.
Σύμφωνα λοιπόν με τον «Εθνικό Διατροφικό Οδηγό» και την Επιστημονική Επιτροπή που εργάστηκε για αυτόν, η διατροφή της γυναίκας κατά την αναπαραγωγική ηλικία είναι η εξής:
Συστάσεις διατροφής κατά την αναπαραγωγική ηλικία
• Στόχος είναι η προαγωγή της υγείας, η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, και η αποτροπή ασθενειών που σχετίζονται με την λανθασμένη διατροφή.
• Λαχανικά και φρούτα κατέχουν σημαντική θέση στο ημερήσιο διαιτολόγιο, καθώς εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όταν συνοδεύεται το γεύμα μας με λαχανικό βρασμένο ή ωμό της αρεσκείας μας, φέρνει εκτός της θρεπτικής αξίας και κορεσμό, βοηθώντας έτσι στη σωστή διατήρηση του σωματικού βάρους.
• Δημητριακά κατά προτίμηση ολικής άλεσης, που προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, και εφοδιάζουν το σώμα και το μυαλό με ενέργεια.
• Περιορισμός κόκκινου κρέατος όπως μοσχάρι σε μία φορά την εβδομάδα και προτίμηση σε λευκό κρέας όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Επιλογή μικρών ψαριών δύο με τρείς φορές την εβδομάδα, όπως είναι η σαρδέλα και ο γαύρος, που είναι οικονομική επιλογή και πλούσια σε ω3 ωφέλιμα λιπαρά οξέα.
• Ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, ταχίνι αποτελούν καλές πηγές λίπους που συντελούν στην καρδιαγγειακή υγεία.
• Δύο μερίδες γαλακτοκομικών προιόντων κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά .Αυτό μπορεί να είναι 1ποτήρι γάλα ή 1κεσεδάκι γιαούρτι, 1φέτα τυρί του τόστ των 30γραμ. ή 1 κομμάτι φέτα σε μέγεθος σπιρτόκουτου. Αποτελεί μια σημαντική ομάδα τροφίμων καθώς θα βοηθήσει να διατηρηθεί η σκελετική υγεία αποτρέποντας την εμφάνιση οστεοπόρωσης αργότερα.
• Κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον τρείς μερίδες την εβδομάδα (1 μερίδα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι των 240ml μαγειρεμένα και στραγγισμένα όσπρια).
• Περιορισμός του καθιστικού τρόπου ζωής.
Οι απαιτήσεις κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές ανάλογα με τις ημερήσιες δραστηριότητές της. Αν υπάρχουν κάποιες χρόνιες ασθένειες, καλό είναι να συμβουλεύεται τον προσωπικό της γιατρό ή έναν επιστήμονα διατροφής.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου