Social Media Buttons

Pages

Αφροδισιακές τροφές

Απρ 30, 2022 0 comments

 Γράφτηκε για το diatrofi.gr από την Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

Αφροδισιακές τροφές! Η ονομασία τους προέρχεται από την θεά Αφροδίτη την θεά του έρωτα κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία. 

Λέτε το μυστικό της ερωτικής σας ζωής να βρίσκεται κρυμμένο στα ντουλάπια της κουζίνας σας;

Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν συγκεκριμένα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν στην παραδοσιακή ιατρική από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αφροδισιακές τροφές τα συστατικά των οποίων δρουν μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος ενισχύοντας την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών μέσω της ενίσχυσης των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την σεξουαλική δραστηριότητα και υγεία.

Χυμός από ρόδι

 Οι ευεργετικές ιδιότητες από το ρόδι στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι γνωστές. Συμπεριλαμβάνεται όμως και στις αφροδισιακές τροφές.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο, ο χυμός από ρόδι αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης στους εθελοντές που έλαβαν μέρος. Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 21-64 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν 1 ποτήρι χυμό από ρόδι κάθε μέρα για διάστημα 2 εβδομάδων.

Με το πέρας  του δεκαπενθημέρου σημειώθηκε αύξηση της τεστοστερόνης  κατά 16%-30%.

Ξηροί καρποί

Τα θρεπτικά οφέλη των ξηρών καρπών έχουν φανεί σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Παρέχουν στον οργανισμό καλά λιπαρά οξέα που αποδεδειγμένα κάνουν καλό στην κυκλοφορία του αίματος και στην υγεία της καρδιάς. Ως εκ τούτου, η καλή αιμάτωση των οργάνων προάγει και ενισχύει και την σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή φυτική πηγή ενός σημαντικού μετάλλου για τον οργανισμό, τον ψευδάργυρο, ο οποίος συμβάλλει εκτός των άλλων ιδιοτήτων του και στην αύξηση της τεστοστερόνης.

Σοκολάτα

Η φήμη ότι η σοκολάτας ανήκει στις αφροδισιακές τροφές προέρχεται από τους Αζτέκους.

Φημολογούνταν ότι η επιτυχία που είχε ο αυτοκράτορας των Αζτέκων με τις γυναίκες, οφειλόταν στην κατανάλωση ενός ροφήματος από κακάο. Σήμερα υπάρχουν κάποιες μελέτες που αναφέρουν ότι συστατικά του κακάο επηρεάζουν θετικά και την σεξουαλική υγεία. Η φαινυλαιθυλαμίνη συστατικό της σοκολάτας δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας και ευχαρίστησης.

H περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε μαγνήσιο  επίσης βοηθάει στην νευρομυική χαλάρωση και μειώνει το στρες. Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και κατ΄επέκταση στην καλύτερη αιμάτωση των οργάνων του σώματος.

Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή

Μια μεγάλη ομάδα τροφίμων που είναι πολύ εύκολο να την συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας τραπέζι.

Φράουλες, μύρτιλα, γλυκοπατάτες, ντομάτες, πορτοκάλια και αρκετές ακόμη, βρίσκονται στην λίστα με τις αφροδισιακές τροφές γιατί προάγουν την καλή στυτική λειτουργία.

 Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η κατανάλωση 50γραμμαρίων/ημέρα φλαβονοειδών μείωσε το κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας κατά 32% σε νεαρούς άνδρες.

Ελαιόλαδο, ταχίνι, avocado

Οι ανωτέρω τροφές έχουν καλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και σε καλά λιπαρά οξέα.  Η βιταμίνη Ε έχει άμεση επίδραση στην σεξουαλική υγεία γιατί ενισχύει την γονιμότητα και έχει συνδεθεί με την καλή στυτική λειτουργία.

Μήλα

Η έρευνα στηρίχθηκε σε μια ευρέως μέθοδο μέτρησης σχετικά με την γυναικεία σεξουαλική υγεία (Female Sexual Function Index).

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε εκείνες που κατανάλωναν καθημερινά ένα μήλο και σε εκείνες που έτρωγαν πιο αραιά. Η ομάδα της καθημερινής κατανάλωσης μήλου αξιολογήθηκε με μεγαλύτερη βαθμολογία στο FSDI.

Παρόλο που χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι  ένα φλαβονοειδές που περιέχει το μήλο με το όνομα φλοριζίνη συμβάλλει στη τόνωση της γυναικείας ερωτικής διάθεσης, συνεπώς κατατάσεται ανάμεσα στις αφροδισιακές τροφές.

Μέλι

Φυσικό γλυκαντικό με αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των βιοενεργών συστατικών που περιέχει.

Σύμφωνα με έρευνα, η χρυσίνη ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται σε  μεγάλη περιεκτικότητα στο μέλι και στην πρόπολη ενδεχομένως σχετίζεται με την βελτίωση των επιπέδων τεστοστερόνης στον ανδρικό πληθυσμό.  

Συνεπώς, το σύνολο των ερευνών που έχουν γίνει, δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση των τροφίμων με την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και την ενίσχυση της libido τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.


 Βιβλιογραφία

Cai T, Gacci M, Mattivi F, et al. Apple consumption is related to better sexual quality of life in young women. Arch Gyn Ob. 2014;290(1):93-98

Mykoniatis et al. Sexual Dysfunction Among Young Men: Overview of Dietary Components Associated With Erectile Dysfunction https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2017.12.008

Salonia A, Fabbri F, Zanni G, et al. Chocolate and women’s sexual health: an intriguing correlation. J Sex Med. 2006;3(3):476-482

Emad Al-Dujaili, Nacer Foudil Smail, Pomegranate juice intake enhances salivary testosterone levels and improves mood and well being in healthy men and women

Ihab Younis, Hend Abdalla, Ghada Shams Can food influence female sexual functions? Views of a sample of married Egyptian women. Department of Dermatology and Andrology, Faculty of Medicine, Benha University, Benha and 2 El-Menshawy Hospital, Tanta, Egypt

Saleem Ali Banihani Mechanisms of honey on testosterone levels  Jordan University of Science and Technology

 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Γιατί μαυρίζουν τα φρούτα όταν τα κόβω και πως να το αποφύγω;

Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα μια σειρά αντιδράσεων προκαλεί τ…

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας!

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας 💖Η συναισθηματική πείνα εμφαν…

Ένα παραδοσιακό φαγητό με σημαντική διατροφική αξία!

Σκορδαλιά. .. Το πιάτο που έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου μαζί με τον …

Το ταξίδι της μαρμελάδας και η διατροφική της αξία!

Τα φρούτα είναι μια ομάδα τροφίμων που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στον οργαν…

Αφροδισιακές τροφές για όσους κάνουν φυτοφαγική διατροφή!

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, οι αφροδισιακές τροφές πήραν το όνομ…

Μαρμελάδα βερίκοκο! Πως την φτιάχνουμε;

Αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, που τρώγεται όπως είναι, το προσθέτουμε σε φρουτο…

Αγαπημένα καλοκαιρινά ροφήματα για ενυδάτωση!

Ο ρόλος της ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντικός γιατί  🚰 μας βοηθάει να παραμένου…

Πως μπορούμε να καταναλώσουμε τα όσπρια;

Τα όσπρια είναι μια οικογένεια τροφίμων που περιλαμβάνει τις φακές, τα φασόλι…

Τι να φας όταν ο οργανισμός σου αντιδρά στη γλουτένη!

Γλουτένη, βρίσκεται παντού...... Στο φαγητό που καταναλώνουμε, στα προϊόντα κ…

Πως να μαγειρέψουμε τις φακές για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό του οργανισμού, απαραίτητος για την λειτουργία…