Social Media Buttons

Pages

Ποιες τροφές θα κάνουν την επιδερμίδα μας να λάμπει;

Δεκ 13, 2022 0 comments

 


Στον καθένα μας, ο χρόνος  αντικατοπτρίζεται διαφορετικά. Τα γονίδια, το περιβάλλον και το lifestyle που ακολουθούμε αποτυπώνονται πάνω στην επιδερμίδα μας.

Τα συστατικά των τροφίμων βοηθούν στη μείωση των ρυτίδων, περιορίζουν τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να εμφανισθούν στα κύτταρα και αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

 Το διατροφικό πλάνο της λάμψης περιέχει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες.

✨ Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών παίζει η υγεία του εντέρου. Είναι το όργανο από το οποίο οι ουσίες θα περάσουν στη κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στα όργανα του σώματος. Η επιδερμίδα που αποτελεί και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος αν λάβει όσα χρειάζεται θα λάμψει και θα το δείξει με την υγιή της όψη.

 - Γι΄αυτό το σκοπό, προτιμούμε τρόφιμα με προβιοτικές ιδιότητες όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, οι ελιές και το ξινολάχανο. 

- Στον κατάλογο των προβιοτικών τροφίμων προστίθενται τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά όπως η φέτα, το ξυνοτύρι, το κεφαλοτύρι, γραβιέρες.

- Επίσης τρόφιμα και ροφήματα που προέρχονται από την ασιατική ήπειρο, όπως κίμτσι, τέμπε (tempeh), κομπουτσα  (kombucha), και μίσο έχουν ευεργετικές ιδιότητες στο έντερο.

✨  Ελαιόλαδο. Τρόφιμο που περιέχει την «βιταμίνη της νεότητας» όπως λέγεται η βιταμίνη Ε. Ανήκει στις βιταμίνες που παρέχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τους ιστούς. Υποστηρίζει την νεότητα του δέρματος.

Επίσης αποτρέπει την οξείδωση της βιταμίνης Α και C που όπως θα δούμε παρακάτω συμβάλλουν σε μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.

✨  Ντομάτα. Το λυκοπένιο που βρίσκεται στην ντομάτα παρέχει προστασία από την φωτογήρανση. Η δράση του ενισχύεται και πολλαπλασιάζεται όταν μαγειρευτεί η ντομάτα.

 ✨ Πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια, κόκκινες πιπεριές, πεπόνι (cantloupe), ακτινίδιο. Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των φρούτων είναι η καλή περιεκτικότητα που έχουν σε βιταμίνη C. Σημαντικός ο ρόλος της βιταμίνης αυτής στην παραγωγή κολλαγόνου. Ενισχύει τις κυτταρικές μεμβράνες και αυξάνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Η διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας «γλυκαίνει» οπτικά τις ρυτίδες.

✨ Λιπαρά ψάρια, καρύδια, κολοκυθόσπορο. Κοινό τους ευεργετικό συστατικό τα ω-3 σε διαφορετική περιεκτικότητα το καθένα από τα προαναφερθέντα τρόφιμα. Προάγουν την ελαστικότητα, αποτρέπουν την όψη της αφυδατωμένης εμφάνισης προστατεύοντας το δέρμα από την ξηρότητα. Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο από τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

✨ Αμύγδαλα. Μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που βρίσκονταν στην εμμηνόπαυση και κατανάλωναν αμύγδαλα, εμφάνισαν λιγότερες ρυτίδες και είχαν πιο φωτεινή όψη στην επιδερμίδα τους.

 ✨ Κακάο. Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολατένια γεύση! Σοκολάτα ρόφημα, σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και πάνω. Τα αντιοξειδωτικά του συστατικά συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης και προστατεύουν την επιδερμίδα από την ξηρότητα και την φολιδωτή όψη.

✨ Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μια ωφέλιμη κατηγορία τροφίμων με πολλά οφέλη και για την επιδερμίδα μας. Αποτελούν καλές πηγές ενυδάτωσης, πλούσια σε βιταμίνη Α και Κ. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των λαχανικών  αναζωογονούν και επιδιορθώνουν τυχόν βλάβες του δέρματος, και βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής.

✨ Πράσινο τσάι. Προσφέρει ενυδάτωση, παρέχει προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας.

Συνεπώς η όψη της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από την εξωτερική φροντίδα (κρέμες-καλλυντικά) αλλά και από την εσωτερική (διατροφή).

Δεν παραλείπουμε να πίνουμε νερό, να κοιμόμαστε καλά και να κάνουμε περιπάτους/άσκηση στη φύση.

Σύνταξη άρθρου : Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας - Nutrition writer


Βιβλιογραφία

*Heinrich U, Moore CE, De Spirt S, Tronnier H, Stahl W. Green tea polyphenols provide photoprotection, increase microcirculation, and modulate skin properties of women. J Nutr. 2011 Jun;141(6):1202-8. doi: 10.3945/jn.110.136465. Epub 2011 Apr 27. PMID: 21525260.

*Rybak I, Carrington AE, Dhaliwal S, Hasan A, Wu H, Burney W, Maloh J, Sivamani RK. Prospective Randomized Controlled Trial on the Effects of Almonds on Facial Wrinkles and Pigmentation. Nutrients. 2021 Feb 27;13(3):785. doi: 10.3390/nu13030785. PMID: 33673587; PMCID: PMC7997170.

*Foolad N, Vaughn AR, Rybak I, Burney WA, Chodur GM, Newman JW, Steinberg FM, Sivamani RK. Prospective randomized controlled pilot study on the effects of almond consumption on skin lipids and wrinkles. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3212-3217. doi: 10.1002/ptr.6495. Epub 2019 Oct 1. PMID: 31576607; PMCID: PMC6916293.

*Ulrike Heinrich, Karin Neukam, Hagen Tronnier, Helmut Sies, Wilhelm Stahl, Long-Term Ingestion of High Flavanol Cocoa Provides Photoprotection against UV-Induced Erythema and Improves Skin Condition in Women, The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 6, June 2006, Pages 1565–1569, https://doi.org/10.1093/jn/136.6.1565

*Latreille J, Kesse-Guyot E, Malvy D, Andreeva V, Galan P, Tschachler E, et al. (2012) Dietary Monounsaturated Fatty Acids Intake and Risk of Skin Photoaging. PLoS ONE 7(9): e44490. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0044490


 Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική σύσταση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού του γιατρού και διαιτολόγου.

Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Φόρμα επικοινωνίας

Recent Comments

popular articles

Γιατί μαυρίζουν τα φρούτα όταν τα κόβω και πως να το αποφύγω;

Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα μια σειρά αντιδράσεων προκαλεί τ…

Ένα παραδοσιακό φαγητό με σημαντική διατροφική αξία!

Σκορδαλιά. .. Το πιάτο που έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου μαζί με τον …

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας!

Συναισθηματική πείνα εναντίων σωματικής πείνας 💖Η συναισθηματική πείνα εμφαν…

Μύθοι και αλήθειες για την μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή είναι ένα μοντέλο διατροφής που την ακολουθούν όλο και…

Τι να φας όταν ο οργανισμός σου αντιδρά στη γλουτένη!

Γλουτένη, βρίσκεται παντού...... Στο φαγητό που καταναλώνουμε, στα προϊόντα κ…

Κέικ ανάμεικτο (βανίλια-κακάο) με ελαιόλαδο

Κέικ ανάμεικτο με ελαιόλαδο Υλικά που θα χρειαστούμε 🍮2 κούπες αλεύρι (225 γρ…

Αφροδισιακές τροφές για όσους κάνουν φυτοφαγική διατροφή!

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, οι αφροδισιακές τροφές πήραν το όνομ…

Πως να μαγειρέψουμε τις φακές για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό του οργανισμού, απαραίτητος για την λειτουργία…

Ποια τρόφιμα μειώνουν το οξειδωτικό stress

Ποια είναι η σχέση του οξειδωτικού στρες με τις ελεύθερες ρίζες; Οι ελεύθερες ρ…

Snacks που χρειάζεται το σώμα μας όταν κρυώνουμε!

Όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας πέφτει και γίνεται αισθητό το κρύο στο σώμα…